ПОЧИЊЕ ЕКО-БУЋКА


КУЛТУРНИ ЦЕНТАР СУРЧИН ЗАПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈУ

ПРОЈЕКТА „ЕКО- БУЋКА“

Установа културе-Културни центар Сурчин у петак, 31.03.2017. год. почиње реализацију пројекта "ЕКО-БУЋКА" у ОШ "Вук Караџић" у Сурчину од 10:50 часова. Културни центар Сурчин је у текућој, 2017. години учествовала у Јавном Конкурсу који спроводи Секретаријат за спорт и омладину за достављање предлога пројеката од јавног интереса које суфинансира Град Београд током 2017. године за ученике завршног разреда основних и ученике свих разреда средњих школа у Београду у областима омладинског сектора. Пројекат „ЕКО-БУЋКА“ одобрен је од стране Секретаријата за спорт и омладину и као такав препознат од значаја за креативно усмеравање омладинске популације на подручју Градске општине Сурчин.

            Циљ пројекта је едукација шире популације омладине на тему обуке у традиционалној вештини старог заната у области рибарења на бућку, као и анимирање омладине и њено укључивање у културни дијалог кроз теоријску и практичну обуку, чиме се доприноси очувању бућкања, као традиционалне вештине старог заната и промоцији омладинског деловања у једном ширем оквиру неговања културног наслеђа, завичајног идентитета, као и богате баштине.

            Стари рибарски алат који потиче из Ђердапа, бућка је вековима била саставни део рибарског алата рибара са нашег подручја. Пројекат представља подршку омладини за креативно деловање младих и очување традиционалне вештине старог заната рибарења на бућку, данас све популарнијег и атрактивнијег вида рекреативног риболова који се као својеврсна туристичка атракција и спортско такмичење организује широм Европе. Планирани ефекти пројекта огледају се у ширењу едукације и подизању нивоа свести омладине о значају очувања бућке као традиционалне вештине старог заната.

Пројекат представља наставак прошлогодишњег пројекта "СУРЧИНСКА БУЋКА", који је прошлог лета наишао на велико интересовање код  омладине и је намењен ученицима основних и средњих школа узраста од 15 до 19 година и бесплатан је за све полазнике који желе да креативно проведу своје слободно време.

Програм пројекта обухвата: 1. Едукативни део теоријске обуке о појму, настанку, историјату и значају бућке као традиционалне вештине старог заната рибарења са нашег поднебља, као и 2. Саветодавни део практичне обуке кроз који ће полазници моћи да науче, испробају и вежбају како да рибаре на бућку. За све додатне информације/пријаву можете добити на телефон: 011/8440-206 или директно у просторијама Културног центра Сурчин, Косовска 2 у Сурчину, од 07:30 до 15:30 часова од понедељка до петка. 

Позивамо све заинтересоване  да се укључе у овај пројекат едукације и обуче у традиционалној вештини старог заната у области рибарења на бућку у пројекту „ЕКО-БУЋКА“. Добродошли!!!