ПЛИВАЊНЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ БЕЧМЕН 2019

СА ВЕЛИКИМ УСПЕХОМ СЕДМИ ПУТ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА БОГОЈАВЉЕЊЕ

 

            У суботу, 19. јануара 2019. године, по седми пут одржана је манифестација БОГОЈАВЉЕЊЕ-ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ на Бечменској бари. Организатор овогодишње манифестације је Културни центар Сурчин, уз подршку Градске општине Сурчин и ЈП Сурчин, као и ЈП за спорт и рекреацију, а велику захвалност организатори дугују Храму Светог Саве у Бечмену и Свебор савезу Београда.

            Програм манифестације започео је Литургијом у Храму Светог Саве у Бечмену у 09:30 часова, након чега је од 11:00 часова формирана свечана Богојављенска литија из порта Храма, а централни догађај који је окупио највише посетилаца свакако је био сам чин Пливања за Часни крст у 12:00 часова, када је укупно 41 храбрих момака, након Богојављенске беседе и заклетве, ускочило у четири степена хладну воду.

            Први је до Часног крста допливао Петар Ђорђевић, а међу заиста великим бројем пријављених учесника и ове године су учествовали Душко Сретеновић, прошлогодишњи победник, слеп од рођења, чији је животни мото да свакога дана треба побеђивати самога себе, као и Рајко Здјелар, наш најстарији учесник (72 године), чији је основни мото да здрав начин живота нема компромис, године нису важне, важна су жеља и мотив.

            Културни центар Сурчин се овим путем захваљује свим учесницима овогодишње манифестације који су и ове године, по седми пут, традиционално запливали за Часни крст на Богојављење на Бечменској бари, као и великом броју посетилаца, који је увеличао ову лепу манифестацију.