ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЖРТАВА СВИХ РАТОВА У ПРОГАРУ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ЖРТАВА СВИХ РАТОВА У ПРОГАРУ

 

18. маја 2019. године обележен је Дан жртава свих ратова у Прогару, на спомен- обележју који се налази на центру села. Културни центар Сурчин подржао је обележавање овог датума церемонијом полагања венаца.

Представници Градске општине Сурчин, Месне заједнице Прогар, Савеза потомака ратника 1912-1920 и СУБНОР-а Сурчин, положили су венце и цвеће на спомен-обележје које се налази на центру Прогара и тиме одали почаст свим жртвама села Прогара од Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, до рата 1999.године.

О значењу и месту 18.маја за Прогар и његове житеље, говорио је мештанин Прогара, Лазар Павлов.

Присутнима се обратио и Председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша,  а након тога, прогарски парох, јереј Бранислав Јовановић одржао је парастос свим настарадалим мештанима.

Ученици Основне школе ,,Бранко Радичевић“ из Прогара одржали су пригодан програм:

* Стихове из ,,Горског вијенца“ Петра Петровића Његоша и ,,Светлих гробова“ Јована Јовановића Змаја, казивали су Марко Радовић и Сергеј Црњански

* Писмо Иво Лоле Рибара, његовој љубави и вереници - ,,Писмо Слободи Трајковић“ – дочарао је Лука Дренча

*Стихове песме ,,Моја отаџбина“ Алексе Шантића говорили су Бојана Дацевић и Жарко Живојновић, а песме ,,Вече“ Ђуре Јакшића Милица Хорват

* Стихове песме ,,Отаџбина“ казивала је Анђела Николић

 Културни центар Сурчин се захваљује ученицима и наставницима Основне школе ,,Бранко Радичевић“ из Прогара који су учествовали у програму обележавања ДАНА ЖРТАВА СВИХ РАТОВА У ПРОГАРУ.