ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА У ПРОГАРУ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА У ПРОГАРУ

У четвртак, 4.јула 2019.године, обележен је Дан борца у Прогару, на спомен обележју који се налази у Бојчинској шуми.

Дан борца био је државни празник у Социјалистичкој федеративној Републици Југославији и Савезној Републици Југославији, који се прослављао 4.јула.  Дан борца, који је називан и ,,празник устанка народа Југославије“, обележавао је годишњицу седнице Политбироа централног комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4.јула 1941.године у Београду, на којој је донесена одлука о подизању оружаног устанка. Кућа у којој је одржана ова седница је касније претворена у музеј ,,4. јули“. Дан борца је за државни празник проглашен 26.априла 1956. године, а укинут је одлуком  Владе Србије  2001.године.

Представници Градске општине Сурчин, Месне заједнице Прогар, СУБНОР-а Београд, Републичког одбора СУБНОР-а Београд, СУБНОР-а Сурчин, Општински одбор Савеза потомака ратника 1912-1920, Бораца Доње Трнаве (Република Српска), СУБНОР-а Пећинци, СУБНОР-а Звездаре, СУБНОР-а Батајнице и Градске општине Гроцка су положили венце и цвеће на спомен-обележје у Прогару  и тиме одали почаст борцима који су своје животе дали у првој борби у југоисточном Срему 1942.године.

Након полагања венаца, свечани програм је настављен на летњој сцени Бојчинске шуме у Прогару, који је припремио СУБНОР Београд.

Присутнима се обратио председник Градског одбора СУБНОР-а Београд пуковник Бора Ерцеговац, председник Градске општине Сурчин Стеван Шуша,као  и заменик председника СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић.

Поводом седамдесетпетогодишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, Градски одбор СУБНОР-а Београд доделио је Повеље појединцима, установама и институцијама: председнику ГО Сурчин Стевану Шуши, председници ГО Гроцка Живадинки Аврамовић, председнику ГО Младеновац Владану Глишићу, команданту касарне ,,Милан Тепић“ из Јакова пуковнику Миломиру Рајићу, председнику СУБНОР-а Сурчин Гојку Смрзлићу и Живораду Милосављевићу.