ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА У ПРОГАРУ

            Културни центар Сурчин је у среду, 04.07.2018. године учествовао у организацији церемоније полагања венаца на споменик подигнут у знак сећања на борце који су своје животе дали у првој борби у југоисточном Срему 1942. године у Прогару.

            Венце су овом приликом положили:

-делегација СУБНОРА-а   

-делегација Савеза потомака ратника Србије 1912-1920

-делегација Удружења бораца рата 1990-1999

-делегација Градске Општине Сурчин.

            ДАН БОРЦА био је државни празник у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији и Савезној Републици Југославији, који се прослављао 4. јула. Дан борца, који је називан и “Празник устанка народа Југославије“, обележавао је годишњицу седнице ПОЛИТБИРОА ЦЕНТРАЛНОГ комитета Комунистичке партије Југославије, одржане 4. јула 1941. године у Београду, на којој је донешена одлука о подизању оружаног устанка. Кућа у којој је одржана ова седница је касније претворена у музеј “4. ЈУЛИ“.

            Дан борца је за државни презник проглашен 26. априла 1956. године и прослављао се сваке године у читавој земљи. После распада Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, постао је државни празник Савезне Републике Југославије, али се касније обележавао само у Србији. Укинут је 2001. године одлуком Владе Србије. Празник се и данас, прославља у организацији САВЕЗА УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА.

            За време Другог светског рата, Бојчинска шума је била веома значајан политички, војни и економски центар. У њој је 1941. године подигнут партизански устанак у Доњем Срему. У шуми се скривао и народ из околних села, бежећи од непријатеља-посебно Немаца и усташа. У више база под земљом, које су сачуване до данашњег дана, многи борци из централне Србије су све до краја рата, после преласка Саве и краћег задржавања ради опоравка и обуке, настављали пут према источној Босни, а затим се укључивали у жестоке битке против непријатеља.

            До партизанских база, кроз средину шуме, води асфалтни пут. На раздаљини од 2 км од улаза у шуму, на месту где су  се некад налазиле партизанске базе у којима се скривала сремска војска по земуницама и катакомбама, налази се спомен обележје постављено 1963. године, на коме су уклесане речи: “ОВАЈ ДЕО ШУМЕ ОД ЛЕТА 1942. ГОДИНЕ ДО ОСЛОБОЂЕЊА СЛУЖИО ЈЕ КАО СТАЛНИ БИВАК ПАРТИЗАНСКИХ ШТАБОВА И ЈЕДИНИЦА, А У ИСТО ВРЕМЕ БИЛЕ И ЗИМНИЦЕ ПАРТИЗАНСКЕ БАЗЕ И ОСМАТРАЧНИЦЕ ПОГРАНИЧНЕ ПАРТИЗАНСКЕ ЧЕТЕ I СРЕМСКОГ ОДРЕДА. 4.VII 1963. ГОД. УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА.“

             На ивици Бојчинске шуме, са десне стране пута за Прогар, постављен је споменик у форми бетонског стуба на постољу од грубо тесаног камена правоугаоног облика. На мермерној плочи и данас стоје речи: “У ЛЕТО 1942. ГОДИНЕ У ОВОЈ ШУМИ ВОЂЕНА ЈЕ ПРВА БОРБА У ЈУГОИСТОЧНОМ СРЕМУ ИЗМЕЂУ ПАРТИЗАНА И УСТАША. 4.VII 1960. ГОД. САВЕЗ БОРАЦА Народноослободилачког рата“. Полагањем венаца на овај споменик на данашњи дан одајемо почаст борцима који су своје животе дали у првој борби у југоисточном Срему 1942. године.