МАСЛЕНИЦА У ШКОЛИ “БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ БОЉЕВЦИ

МАСЛЕНИЦА У ШКОЛИ “БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ БОЉЕВЦИ

Масленица је најстарији, највеселији руски празник. Тако се зове последња недеља пред Великим постом. На Масленици се испраћа дуга руска зима. Одлази хладна зима, а наступа дугоочекивано пролеће, рађа се нови живот.

Овај празник се слави и у руским школама. На почетку се одржава концерт, затим већина ученика учествује у  традиционалним  спортским такмичењима: надвлачење ужета, трчање у врећама, дизању тегова.

Док се једни ученици такмиче други припремају празнична масленична јела. На најистакнутијем  месту  се налазе палачинке округле, жуте, топле. Оне представљају симбол сунца.

Деца су обучена у традиционалну народну ношњу, а госте служе у посудама, осликаним шарама. Учесници празника пију чај из самовара.

Неизоставни део празника је и страшило, симбол зиме. Оно се на крају спаљује.

У школи “Бранко Радичевић“ Бољевци овај празник је прослављен 14. 06. 2019. у склопу   пројектне, међупредметне наставе за 5. разред.

Скоро сви ученици су учествовали у спортским такмичењима: надвлачење ужета, трчање у врећама и ношење кашике и јајета у устима.

Ученици 5. разреда су за своје другаре и госте припремили пирошке са месом, сиром, купусом, кромпиром и јабукама, кулич и пасху. Кулич и пасха су колач и кекс; који се припремају само једном годишње за Васкрс. Главна посластица су биле палачинке. Деца и гости су се после јела окрепилу руским чајем.

На крају празника су деца уживала у старој народној и савременој руској музици.   

За празник је припремљена и мала изложба предмета из Русије, међу којима су се истицали самовар, музичка кутија и лутке у руској ношњи .

Дечаци су уз помоћ деде Страјина направили страшило.

Наш празник су својим присуством увеличали представници Општине  и Културног центра Сурчин.

На крају, како би то руси рекли: “Праздник удался на славу“, што у преводу значи био је то празник за памћење.

Текст: Борка Милошевић, наставница руског језика у ОШ ,,Бранко Радичевић“ Бољевци