ИЗЛОЖБОМ СУВЕНИРА УСПЕШНО СЕ ЗАВРШАВА ПРОЈЕКАТ "УЧИНИ ПО СВОЈОЈ ВОЉИ, ИЗРАДИ СУВЕНИР НАЈБОЉИ"

У петак 27.05.2016. године, у просторијама КЦС у Косовској бр. 2, изложбом сувенира насталих у току априла и маја месеца, успешно се завршава пројекат „УЧИНИ ПО СВОЈОЈ ВОЉИ, ИЗРАДИ СУВЕНИР НАЈБОЉИ“. Овај програм је реализован у сарадњи са Секретаријатом за спорт и омладину града Београда и у току ова два месеца окупио је велики број младих наше општине. Својим учешћем, подршку овој уметничкој радионици су сваког петка пружали и чланови Канцеларије за младе Сурчина.

Културни центар Сурчин желео да на овај начин пружи подстицај младима да савладају вештину израде сувенира, да се креативно, кроз уметност изражавају и да, поред посла који ће у будућности радити, увек имају начин за додатну зараду.  У току пројекта поред израде сувенира имали смо трибински, едукативни део у коме смо полазнике упознали са културним, историјским и туристичким знаменитостима Сурчина.

У трибинском делу имали смо две теме: 1.предавање о културно историјским знаменотистима Сурчина; 2. предавање о туристичким дестинацијама Сурчина; У креативној радионици омладинци су савладали технике израде сувенира, уметничких и комерцијалних, савладали одређене елементе израде сувенира применом старих заната, попут плетења, веза, израде детаља на бакарним и алуминијумским плочицама, гравирањем. Применом разних техника, на разноврсним материјалима израдили смо  вeлики број сувенира који ће Сурчин представити као дестинацију пожељну за обилазак и боравак. На камену, црепу, флашама, стаклу, украсним тиквама израђени су   мотиви из Сурчина, Срема, везани за ово поднебље. Осликавано је  стакло, бибер цреп, дрво  и камење. Прављене су скулптуре од сламе, прућа, канапа и жице. Овако израђени сувенири ће се пласирати у туристичким објектима као што је Наутичко село „Бисер“ у Бољевцима, Рибњак „Бечменска бара“ у Бечмену, Манастир Фенек у Јакову, „Бојчинске брвнаре“ у Прогару.

Позивамо Вас да дођете у петак на изложбу сувенира и осетите дух Срема у радовима наших вредних омладинаца.

Image title