БОГОЈАВЉЕЊЕ 2017

Image title

У СУРЧИНУ ДВА ПОБЕДНИКА

БОГОЈАВЉЕНСКОГ ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИ КРСТ

Српска православна црква и њени верници у четвртак, 19. Јануара 2017. године прославили су Богојављење, празник светог крштења Исуса Христа. У славу великог празника одржало се традиционално пливање за Часни крст на Бечменском језеру. Упркос хладном времену и леденој води запливало је 32 младића. Претходно је у храму Светог Саве у Бечмену служена литургија, којој су присуствовали председник општине Сурчин Стеван Шуша, председник Скупштине општине Сурчин Душан Вујадиновић као и многобројни гости и мештани. Добродошлицу храбрим момцима пожелео је председник општине Сурчин Стеван Шуша.

Никола Гачић и Ђорђе Плазинић овогодишњи су носиоци Богојављенског крста! Двојица од 32 храбрих момака који су пливали на Бечменском рибњаку за Богојављенски крст, носиоци су плашта и венца који чувају до следеће године. Понос овогодишњег пливања за Часни крст је Рајко Здјелар који има преко 70 година и упустио се у ледену авантуру са 20-годишњацима. Најмлађи учесници ове манифестације су Виктор Топић (18 година) и Дејан Липовина (18 година) из Бечмена.

Идеја да се заплива на бечменском језеру потиче од Милоша Гачића, који је уз сарадњу са Градском општином Сурчин и Јавним предузећима успео да реализује ову манифестацију, која се одржава већ пету годину за редом. Како каже, то је урадио због своје деце која су до тад пливала у Земуну. Организатор манифестације и ове године је Културни центар Сурчин, уз подршку градске општине Сурчин и Јавног предузећа за спорт и рекреацију Сурчин и захвалност: Храму Светог Саве Бечмен, Сабор савезу Београда, пекари „Оrex“, предузећима „Piljan Komerc“ и „Gebruder Weiss“.